Vi vill vara med och bygga 
ett gott samhälle

Konstnärskvarter vid Mariaberget

 Tillbaka

Många städer har särskilda platser eller områden där konstnärlig aktivitet speciellt utvecklas. Karlsbron i Prag, Domberget i Tallinn och Mont Martre i Paris är några exempel. Stockholm har konstigt nog ingen speciell plats, och egentligen ingen direkt tradition, och ändå är man en av världens vackraste huvudstäder med en fantastisk utsikt över vattnet och med många intressanta stadsmiljöer.

Vi föreslår att man från stadens sida aktivt uppmuntrar eller skapar en konstnärlig frizon med enkla fördelaktiga villkor runt vissa gator på Mariaberget. På dessa platser finns härliga gammal bebyggelse i genuin stadsmiljö, vackra byggnader och framför allt en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och stan. Vid Mariaberget finns också Stockholms brantaste gata, Mariahissen med sin gjutjärnsbro och gallerierna vid Hornsgatspunkeln.

Dessa kvarter skulle då vitaliseras och fyllas av en funktion. Vi skulle då uppmuntra ännu mera konstnärliga gallerier och kulturella verksamheter i området som samtidigt skulle upptäckas av stockholmare och turister.