Vi vill vara med och bygga 
ett gott samhälle

Konstnärskvarter runt Mosebacke

 Tillbaka

Många städer har särskilda platser eller områden där konstnärlig aktivitet speciellt utvecklas. Karlsbron i Prag, Domberget i Tallinn och Mont Martre i Paris är några exempel. Stockholm har konstigt nog ingen speciell plats, och egentligen ingen direkt tradition, och ändå är man en av världens vackraste huvudstäder med en fantastisk utsikt över vattnet och med många intressanta stadsmiljöer.

Vi föreslår att man skapar en konstnärlig frizon med enkla fördelaktiga villkor runt Mosebacke, Katarinaberget och Katarinahissen. På dessa platser finns härliga vyer över staden, gammal bebyggelse i genuin stadsmiljö och vackra byggnader.

Om torget vid Mosebacke skulle vara navet och fungera ungefär som Place du Tertre i Mont Martre (Paris) skulle hela området vitaliseras och fyllas av en funktion. Vid gångbron ovanför Katarinahissen och de äldre kvarteren vid Katarina kyrka kan då konstnärer ställa ut. Vi skulle då uppmuntra ett kluster av konstnärliga gallerier och verksamheter i området som samtidigt skulle upptäckas av både stockholmare och turister.